Regler för gåvor

litenpresentAtt ge en gåva kan ibland behöva beskattas. Det finns många regler kring detta, men som tur är så går det ganska enkelt att sammanfatta.

Julklappar och födelsedagspresenter till anställda

I regel betraktas detta som personlig generositet, vilket betyder att företaget ska beskattas och likställas med en lön. Undantag ges dock för produkter av mindre värde som märks med tryck. Det förvandlas då i Skatteverkets ögon till en reklamgåva – som mottagaren inte har något privat värde av – även om så inte alltid är fallet.

Maxbelopp för julgåvor till anställda och kunder är 450 kr inkl moms. Det är en skattefri gåva och fullt avdragsgill. Betänk att värdet är inkl moms, vilket gör att tex matgåvor kan vara mer uppskattade, eftersom momsen där endast är 12%.

Undvik fällor

Det finns i Sverige ett bra regelverk för att komma åt mutor och korruption. Grundregeln är att en gåva inte får påverka ett beslut. Undvik därför höga belopp och hög frekvens. Undvik också att ge gåvor som innefattar andra utöver den affärsrelationen som ni har. Det kan vara tex konsertbiljetter till din kund och dess respektive – eller att någon får bruka bolagets egendom privat (såsom bil, båt eller hus). Penninggåvor och presentkort är strängt förbjudet och likställs med kontanter.

Tänk alltid efter innan du ger eller tar emot en gåva. I synnerhet när du arbetar med myndighetsutövare som ibland har praxis att inte ens tillåtas bli bjudna på lunch.

Sammanfattningsvis, så är Skatteverket mer förlåtande om du beställer något med tryck. Lämpligt då att vi finns, då vi kan märka på i princip vad som helst. Märk väl när detta inlägg publicerades. Regler ändras hela tiden. Kontakta oss för detaljerad information – om du är osäker.