Vad vi menar när vi ber dig om en vektoriserad logotype

Precis som vi skrev i inlägget om att identifiera typsnitt så får vi ibland in logotyper som är i bitmap. Vad vi behöver är ett tryckunderlag som är vektoriserad, i EPS, Ai eller PDF-format så att vi kan göra korrektur/skiss. Det går även bra att skicka högupplöst bild i minimum 300Dpi eller större.

Att vektorisera en logotype är ett ibland väldigt mödosamt arbete, men det är något som måste göras för att den inte ska förlora kvalitet när man trycker den. Beroende på tryckets storlek så behöver man vara olika noggrann vid vektorisering.

Att vektorisera en logotype är ett hantverk, precis som att kalkera en logotype med papper och penna. Det finns dock ett enkelt verktyg för att komma en bra bit på vägen i Adobe Illustrator. Adobe själva kallar funktionen för Direktkalkering, eller på engelska; Live Trace. Adobe erbjuder gratis en manual för direktkalkering.

Skärmavbild 2017-07-28 kl. 09.24.12Skärmavbild 2017-07-28 kl. 09.43.41I exemplet ovan på bild1 så har vi jämfört Medtrycks logotyp i en skärmdump (png) till vänster med en vektoriserad (eps) logotype till höger. Om man tittar längst kanterna kan man se att logotypen är pixlig, detta blir inte särskilt snyggt när man förstorar upp bilden för att till slut skicka den till tryckeriet. I vissa fall så räcker det att bara vektorisera logotypen med Adobes verktyg (bild 2) och i andra mer komplicerade fall krävs många justeringar och förändringar för att få ett tillräckligt likt resultat för att dels kunden ska vara nöjd, men även för att vi själva ska vara stolta över vad vi åstadkommit.

Precis som med de flesta hantverk så är det väldigt svårt för en som inte gjort det så många gånger. Därför skulle vi rekommendera dig att först titta i er grafiska manual, kanske ligger den någonstans i någon mapp på din dator?

Skärmavbild 2017-07-28 kl. 09.52.56

Och om du helt enkelt inte är osäker eller bara orkar kan du anlita någon annan gör det åt dig företag som hjälper dig att verktorisera.

Vill du dock lära dig så att du själv en vacker dag kan bli mästare på att vektorisera logotyper så finns det flera andra vettiga sidor som kan vara till hjälp.

Lycka till!