Pantone Matching System

Pantone Matching System (PMS) ett referenssystem för angivande av färgnyanser. Systemet är en internationell standard och hjälper till att specificera, matcha och kontrollera tryckfärger. Det systemet används dagligen här på Medtryck i våra korrektur för att ge en så korrekt referens av färgerna som våra kunder skickar in.

Om du inte har en PMS är det viktigt att ni tar fram en. Anger man inte en PMS kan vi inte ge en så korrekt referens som möjligt. Låt säga att din logotype är orange, du har ingen PMS och du anger att du vill att den ska vara identisk med bilden du skickat in. När tryckeriet väl ska trycka din logotype har de ingen korrekt PMS att blanda färg utefter, man tar helt enkelt den kod på färgstickan utskriften är mest lik och blandar därefter. Problemet är att den tryckta eller digitala färgen kan avvika från er riktiga färg, det finns otroligt många nyanser av orange och det blir i så fall en chansning för tryckeriet som ska matcha din logotype. Risken här är att färgen avviker och du blir besviken.

Å andra sidan kan man aldrig garantera exakt PMS eller CMYK nyans heller. De referenser som används, PMS & CMYK, är referenser och inga givna färger som finns färdigblandade. En tryckt eller digital färgreferens kan avvika från färdig produkt beroende på hur färgerna visas på olika material samt att förutsättningarna för bildskärm, skrivare och tryckverk är olika. Material, luftfuktighet, temperatur mm kan påverka trycket vilket gör att även en återkommande order kan få lite annan nyans än tidigare produktion.

Med det sagt, skaffa en PMS omgående!