Giveaway vs throwaway

Ibland behöver våra kunder lite hjälp på traven att hitta idéer för en passande give-away. När man väl investerat i en giveaway vill man att det ska få stor spridning och vara uppskattad, såklart! Helst ska den användas ofta och mycket, sprida ditt budskap och etablera en god relation.

Men hur gör man då? Nedan listar vi ett par råd för hur du undviker att investera i en så kallad “throwaway”.

1. Fyller din giveaway användarens behov?

Snyggt designade produkter som varken fyller en funktion eller ett behov blir snabbt en flopp. Mottagaren vill inte ha överflödiga prylar eller saker som tar upp för stor plats. Ska din mottagare springa ett lopp? Kanske ska du så satsa på en midjeväska för löpning? Fyller produkten sin funktion så kommer den troligtvis sparas och användas senare vid rätt tillfälle!

2. Vad delar andra ut?

Man kan tro att den ultimata giveaway för exempelvis ett lopp vore flaskvatten, troligtvis har andra tänkt precis likadant. Var kreativ och bjud på en överraskning! Vilka andra behov kan dina kunder ha som just du kan fylla?

3. Har du rätt produkt för ditt budskap?

Fundera på ditt budskap, vad vill du förmedla? Är din produkt rätt för det budskapet? Är du till exempel ett energibolag som ska delta i loppet som sponsor kanske du ska satsa på att dela ut snabb energi, då är det kanske passande med något ätbart. Kanske en powerbar? Har du tänkt ut en bra och passande slogan eller budskap du vill trycka upp på produkten?

4. Är det rätt produkt för din målgrupp?

Här kan ni fundera på vilken er målgrupp är, vilka trender som cirkulerar där och vad dem kan vara intresserade av i nuläget.

5. Är det rätt tillfälle?

Som så mycket annat handlar det om timing. Ska ni dela ut något som får snabb spridning, kanske ni ska satsa på något som är trendigt just nu men som har ett kort bäst före datum som en fidget spinner. Ska ni satsa på något mer tidlöst så är kanske ett lyxigt anteckningsblock mer passande. En bra giveaway kommer rätt i tiden. Ska du dela ut en gåva i början av ett event kan det vara smart att ge bort något som kommer användas där och då. Tiillexempel kan det vara en smart idé att i början av en festival dela ut powerbanks och ponchos. När besökarna väl ska bege sig hem kan man skicka med dem en goodiebag för framtida användning, kanske en ekologisk tygpåse eller vattenflaska?

Har du fortfarande ingen inspiration? Kontakta oss!

Bag1