Hur trycker man ballonger?

liten

Ballonger förekommer i många olika sammanhang. Det kan handla om födelsedagskalas, jippon av olika slag, ballongfigurer som leksaker eller ballongsläpp för att fira eller uppmärksamma något. Men ballonger har långt fler användningsområden än så. Några exempel är för transportering, meteorologi, informationsspridning men också som vapen och för medicinska behandlingar.

De ballonger som används för dekoration hör till typen gummiballonger. Uppfinnandet av gummiballonger tillskrivs britten Michael Faraday. Det var år 1824 i samband med hans experimenterade av gaser (inte lika äckligt som det verkar!) som den första gummiballongen såg dagens ljus.

Efter denna kanske till synes oansenliga upptäckt, blev ballonger genast billigare, enklare och mycket mer hygieniska. Gummiballongens föregångare var nämligen gjorda av något så märkligt som grisars urinblåsor!

För att återgå till frågan; den där skrynkliga lilla ballongen med skrumpet tryck som blir perfekt så fort den fylls med luft – hur går det till? Hur trycker man ballonger?

Metoden som används för att trycka reklamballonger kallas för screentryck. Man placerar en schablonmall med det utskurna motivet över produkten. I nästa steg penslar man färg på produkten genom mallen, och vips så har man ett mönster!
För att detta tillvägagångssätt ska fungera för ballonger, måste de vara uppblåsta när screentryckningen sker. Varje enskild ballong sätts på en liten armstump som fyller ballongen med luft och för den till maskinrollern där färgen och schablonen finns. Efter torkning får ballongerna återgå till sitt ursprungliga och mer resevänliga format tills de når de sin efterlängtade slutdestination.

Med tanke på de låga kostnaderna, stora kvantiteter för reklamballonger med tryck är det inte konstigt att ballonger hör till de absolut populäraste reklamprodukterna!